Rozloučení s létem 2013

Začínají zrát jablka, hrušky a švestky, teploty klesly a dny se lehce zkrátily, což značí, že letní prázdniny jsou u konce. Před jejich koncem, 30. srpna 2013, jsme se ale rozhodli uspořádat ještě Rozloučení s létem spojené s pečením vepřové kýty a soubojem v ruských kuželkách.

Když jsme se odpoledne v danou hodinu sešli, bylo nutné nejprve zabezpečit ty nejdůležitější potřeby – takže se rozdělal oheň a začalo se péct maso. O to se celou dobu výborně staral Jan Tůma, kterému za to patří velký dík.

Ostatní mezitím rozvinuli velkou debatu na téma pravidel Ruských kuželek. Především ti dříve narození se snažili (marně) vzpomenou na speciální pravidla, podle kterých je hrávali za svých mladých let. Nakonec jsme se ale shodli, na následujících tradičních pravidlech: V každém kole má každý dva pokusy, při prvním pokusu hází „do plných“ a při druhém se snaží shodit zbylé kuželky z prvního hodu. Samozřejmě platí pouze kuželky sražené při pohybu koule směrem zpět.

Najít a postavit kuželky pak už netrvalo dlouho (až na zavěšení koule). Dychtivých hráčů tam už tou dobou bylo nepočítaně, takže se hned začalo hrát. I když počet soutěžících byl nakonec 22, jednotlivá kola šla rychle za sebou, dokud se nezačalo šeřit. Pak došlo k sečtení bodů a vyhlášení vítězů. Výsledky zde uvádět nebudu, šlo spíše o to si zahrát a pobavit se. Uvedu jen umístění „na bedně“, které dopadlo následovně:

  1. Lenka Hobizalová
  2. Jan Tůma
  3. Zdeněk Tájek

Tou dobou už maso bylo pečené, takže Honza Tůmů začal každému na přání odkrajovat opravdu výborné masíčko.

Před setměním se všichni seřadili do zástupu s přáním pogratulovat naší milé Jarušce Falcové k jejím (údajným) 101. narozeninám. Pro tuto příležitost jsme jí připravili orientační běh podle mapy s topografickými značkami. Po chvíli bloumání tou dobou již setmělým okolím hospody se jí nakonec podařilo dostat se až k pokladu, který se po vykopání ukázal být tím pravým narozeninovým dárkem.