Naše technika

Motorové stříkačky PS 12

Náš sbor vlastní celkem dvě přenosné motorové stříkačky PS 12. Podrobný popis tohoto typu motorových stříkaček najdete na stránkách www.pozary.cz Na fotce vlevo je zásahová stříkačka. Jak už název napovídá, tuto stříkačku používáme při všech mimořádných situacích, kdy je třeba čerpat vodu. Tento stroj používáme také na většinu tréninků. Ačkoliv je jinak velmi spolehlivá, občas mívá problémy se startováním.

Stříkačka vyfocená na snímku vpravo je mašina soutěžní. Ta je vyladěná na co nejvyšší výkon, takže ji používáme pouze na soutěže a některá cvičení.

motorova strikacka PS12 cvicna

motorova strikacka PS12 soutezni

 

Ostatní stříkačky

Kromě výše uvedených dvou, má náš sbor ještě další 4 motorové a jednu ruční stříkačku. Stříkačka PS 8 se zadírá, takže s ní již na soutěže nejezdíme. Více informací o ní najde zde Je to ta stříkačka vpravo na levé fotce pod textem. Na té samé (levé) fotce vlevo je vyfocena stříkačka PS 2/3. Na fotce vpravo je dvoukolová přívěsná stříkačka DS 16 (podrobnosti o DS 16). Poslední motorou stříkačkou je historická Flader 4 (více info o Flader).

strikacky PS8 a PS2/3

strikacka DS 16

 

 Nakonec jsem si nechal fotografii úplně prvního zásahového vozidla našeho sboru, kterým je v roce 1903 zakoupená ruční čtyřkolová zápřahová stříkačka firmy R.A.Smekal. Stříkačka je kompletní a v dobém stavu.

rucni strikacka R.A Smekal

 

Vozidla ve vlastnictví sboru

Sbor SDH Vlkovice disponuje 2 aktivně využívanými vozidly a jedním již nepoužívaným (již několik let bez platné technické prohlídky).

IFA W50L (AS 16/200/200-M1Z)

Jedná se o vozidlo sloužící primárně k doplňování cisteren z přírodních vodních zdrojů. Má sice dvě 200l nádrže, ale jen jedna z nich je na vodu, druhá je na pěnidlo. Podstatným benefitem pro náš sbor ale je jeho přepravní kapacita, neboť uveze 1 + 9 osob (řidič a velitel vpředu a 8 hasičů vzadu). Dále má v nástavbě spoustu úložných prostorů, kam se vejde velké množství různého materiálu pro zásahy.

IFA W50L

VW Transporter 4x4 (DA-L1Z)

Jde o vozidlo určené především k převážení osob, vejde se jich tam oficiálně 7, což je ideální počet pro cesty na soutěže. V kufru vzadu je akorát místo na hasičskou stříkačku a hadice, takže opravdu ideální vozidlo pro dopravu na soutěže. Motor je poněkud žíznivější, ale duhou stranu má pohon 4x4, takže se nezalekne ani jízdy k zásahům do špatného terénu. Má ovšem už drobné bolístky, takže bychom jej rádi vyměnili za novější automobil.

VW Transporter

Robur LO 2002A (NA-L2Z)

Jedná se o třetí vozidlo našeho sboru, se kterým ovšem už nikam nejezdíme (maximálně na historické přehlídky). Robur ale stále funguje a ačkoliv téměř nikam nejezdí, není problém jej nastartovat a odjet s ním.

Robur LO 2002A