Oslava 120 let od založení Sboru dobrovolných hasičů Vlkovice





Vytvořeno 16. 6. 2023 23:47
Napsal(a) Petr N.

Vlkovice 2023 3

Den oslav byl stanoven na 3. června 2023, nejbližší vhodné datum ke dni 24. května 1903, kdy byl náš sbor založen. Při krásném slunečném a teplém počasí bylo prvním bodem programu požehnání našemu novému hasičskému praporu, který jsme si k tomu to výročí nechali ušít. Z okolních sborů přijeli zástupci s jejich prapory a vytvořili výbornou kulisu pro tuto ceremonii. Ta začala pochodem všech delegátů k místní kapli, v čele s novým praporem, doprovázeným zasloužilými hasiči Vlkovice 2023 1 p. Kándlem a p. Švecem. U kaple byla nejprve sloužena mše kterou vedl P. Marcin Chmielewski, následovalo samotné žehnání praporu. Pan farář nám hlavně kladl na srdce, abychom se pod tímto praporem vždy dokázali sjednotit, kdykoli hasičů bude potřeba, přesně v duchu hesla „Bližnímu ku pomoci, obci ku prospěchu“, které je na něm vyšito.

 

Vlkovice 2023 2

 

Po této ceremonii následoval oběd a druhý bod programu, kterým byla hasičská soutěž. Na soutěž jsme se intenzivně připravovali celý týden a podařilo se nám dát dohromady dokonce 4 týmy (z toho v jednom bylo i pár nováčků). Celkem bylo na soupisce 21 týmů. Soutěžní klání zahájily ženy z Vlkovic v kategorii „Ženy nad 30 let“, kterým se jejich pokus povedl a mohly tak v klidu sledovat požární útoky ostatních žen v jejich kategorii. A jelikož nikdo jejich čas překonat nedokázal, vybojovaly první místo. Následovala kategorie žen bez omezení věku a za nimi další naše želízko v ohni, tým Vlkovice I. v kategorii „Muži na 35 let“. I jim se útok celkem vydařil, i když drobná zaváhání by se našla. Jejich čas ale překonalo hned další startující mužstvo z Dubičného, takže tady to na vítězství nevypadalo. Jako poslední v této kategorii šlo družstvo Vlkovice II., ve kterém byli i 2 úplní nováčci a několik členů širšího kádru. Útok začal parádně, „zadek“ byl hodně rychlý, takže strojník měl v mašině vodu hned, přidal plný plyn a stala se klasická věc – voda byla rychlejší než proudaři. Jeden ještě stihl zakleknout a sestříknout terč, druhý byl ale daleko a terč se mu podařilo sestříknout až těsně před tím, než v kádi došla voda. Následovala nejpočetnější kategorie „Muži“ (bez omezení věku). Vlkovice 2023 4Tu zpestřili svým vystoupením hasiči ze Střížova, pravý proudař také nedotáhl a voda se mu dostala do proudnice ve chvíli, kdy ji neměl plně pod kontrolou. Následným těžko kontrolovatelným pohybem se mu podařilo vodním proudem srazit do křoví našeho starostu sboru, který dělal rozhodčího u terčů. Ještě že alespoň stihl otočit hlavu, jinak by dostal proudem přímo do obličeje. Jako předposlední v této kategorii startovalo družstvo ze Strážkovic, které svým skvělým časem 15,87s nastavilo laťku našim mladým klukům hodně vysoko. Těm se jejich útok také náramně vydařil, ovšem čas Strážkovic těsně překonat nedokázali a skončili s časem 16,59s druzí.

 

Po napsání diplomů následovalo vyhlášení vítězů (odkaz na výsledky). Náš sbor tedy nakonec na domácí soutěži vybojoval jedno první místo, dvě druhá místa a jedno šesté místo, což je hodně dobrý výsledek. A jelikož i po ukončení soutěže panovalo stále krásné počasí,  nikdo moc nechvátal domů a většina účastníků se ještě chvíli zdržela. Až pak kolem 21h začala být zima a řady návštěvníků rychle řídly. Podle ohlasů se celý den vydařil, takže je otázkou, zda budeme s další akci čekat zase 5 let, nebo uspořádáme něco dřív.

Lišov - O pohár starosty a JHCL 21.5.2017





Vytvořeno 30. 5. 2017 21:38
Napsal(a) Petr N.

Lisov2017 3Po loňském úspěchu na soutěži v Lišově jsme ani letos nemohli chybět na startovní listině, abychom si poměřili síly s nejlepšími týmy Jihočeské hasičské ligy. Startovali jsme jako loni v kategorii B, tedy s klasickými průměry hadic – průměr hadic C 52mm, hadic B 75mm. S sebou jsme si přivezli opět stan, lavičky a hlavně dobrou náladu. Co jsme si nepřivezli, bylo dobré počasí, protože celé dopoledne bylo celkem zima, neboť foukal studený vítr.

Na startovní listině jsme byli napsaní jako 27. v pořadí, ale některé týmy nedorazily a jiné chtěly startovat až na konci, takže na start jsme šli podstatně dříve. Soutěž celkem rychle ubíhala, tak jsme se zhruba po dvou hodinách od začátku chystali na svůj útok i my. Před naším startem byly v čele týmy Borovany A a Borovany B, oba s časem přes 21s, na který jsme si věřili, že uděláme lepší.

Číst dál: Lišov - O pohár starosty a JHCL 21.5.2017

VC Mydlovary 6.5.2017





Vytvořeno 9. 5. 2017 16:17
Napsal(a) Petr N.

Mydlovary VC 2017Letos jsme pro nepřízeň počasí vynechali soutěž Florián 2017 v Českých Budějovicích, místo ní jsme tak na první soutěž jeli do Mydlovar, a to rovnou na soutěž zařazenou do Velké ceny okresu. Od loňska jsme trochu obměnili cvičební výstroj, hlavně máme novou motorovou stříkačku, se kterou jsme na cvičení běhali celkem dobré časy, takže jsme věřili, že i na soutěži Velké ceny můžeme uspět. Na soutěžní klání jsme dorazili s dostatečným předstihem, takže jsme si v klidu rozložili stan na místě s dobrým výhledem na trať a užívali si teplého slunečného, i když trochu větrného počasí.

Číst dál: VC Mydlovary 6.5.2017

Obvodová soutěž Vlkovice 13.5.2017





Vytvořeno 30. 5. 2017 14:35
Napsal(a) Petr N.

Vlkovice2017 1Po letech jsme se rozhodli zorganizovat u nás ve Vlkovicích soutěž našeho Lišovského obvodu. Termín byl stanoven, jako u většiny obvodů Českobudějovického okresu, na 13. května 2017. Přípravy byly během celého předcházejícího týdne veliké, hlavně šlo o úklid hasičárny, sekání trávy, zametání apod.

Číst dál: Obvodová soutěž Vlkovice 13.5.2017

Zaliny 17.9.2016





Vytvořeno 29. 9. 2016 16:14
Napsal(a) Petr N.

Zaliny2016 1Protože na 17. září vyšel volný víkend mezi závody Fichtl Cup, vyrazili jsme na soutěž do Zalin. Tato soutěž nebyla uvedena v oficiálním rozpisu soutěží a byla jen pro zvané, týmů se opravdu sjela jen hrstka, takže nevadil ani start soutěže v netradičních 15:00. Běželo se (jako je v Zalinech obvyklé) na návsi do kopce. A protože náves není příliš dlouhá, všechny kategorie cvičily jen na 2 hadice „B“. Počasí ten den nebylo nic moc, slunce občas sice vykouklo mezi mraky, ale foukal studený vítr.

 

Číst dál: Zaliny 17.9.2016